wtorek, 27 stycznia 2015

Banoffee pie

Ostatnio buszując w internecie, natrafiłam na udostępnione przez pewną kawiarnię zdjęcie... ciacha :)
Z bananem i krówką... oj jaka naszła mnie ochota.
Pomyślałam, że poszperam jeszcze i znajdę przepis na Banoffee pie :)
Znalazłam i okazało się, że to prościzna, a do tego wszystkie składniki miałam pod ręką :)
Zobaczcie, jak pysznie się prezentuje ciacho :)
Do zrobienia Banoffee Pie, potrzebne będą Nam:
margaryna,
banany,
śmietana 30 %,
cytryna,
herbatniki.
Przepis znalazłam na foremkę do tarty o średnicy 24 cm, a że nie mogłam znaleźć tej foremki (znalazła się po czasie), to wykorzystałam nieco większą, typową okrągłą foremkę do sernika :)

Wszystkie składniki dodawałam "na oko".
U mnie kostka margaryny, 4 paczki herbatników szkolnych, opakowanie krówki oraz 500 ml śmietany.

Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Herbatniki kruszymy, dodajemy do wystudzonej margaryny, mieszamy.
Wylewamy do foremki i wygniatamy ciastka tak, aby pokryły cały spód. Odstawiamy do lodówki.

Następnie krówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej, wylewamy na spód, odstawiamy żeby ostygło.

Banany (3 sztuki) kroimy w talarki i wykładamy na krówkowy spód, kropimy je sokiem z cytryny. Chowamy do lodówki.

Następnie ubijamy śmietanę, dodając śmietan-fix'y. Wykładamy na banany i posypujemy startą czekoladą. Chowamy do lodówki na parę godzin i gotowe.

Smacznego :)

Uwierzcie, niebo w gębie :)

Ciasto zniknęło w mgnieniu oka, a na drugi dzień miałam zamówienie na kolejną blachę tego smakołyku :)

Tak, tak, ja wiem... bomba kaloryczna, ale przecież raz na jakiś czas, można sobie pozwolić :)
Ja korzystając z tego, że waga po diecie stoi w miejscu, zajadałam się :)
Ciasto robi się bardzo szybko i nie jest drogie :)

Próbował już ktoś z Was Banoffee pie?

30 komentarzy:

  1. Eeeeej ciekawe to ciasto! I szybkie - a to lubię! Szkoda, ze w składzie bita śmietana (mała nie może ze względu na uczulenie) ale już myślę co by tu przekombinować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bitą śmietanę możesz czymś zastąpić, więc kombinuj :)

      Usuń
  2. Powiem szczerze, że kiedyś nie lubiłam Twojego bloga, bo zawsze coś mnie w nim denerwowało, a to wpis o dziadkach, a to wpis o porownywaniu dzieci i ogónie Twój styl pisania. Wchodziłam, bo raz na jakiś czas coś mnie zainteresowało, np. przepisy ( dzięki za przepis na sernik krówkowy :) ). Dzisiaj widzę ogromną przemianę. Poznałam lepiej Ciebie i Twoje otoczenie. Styl pisania jest o niebo lepszy. Aż chce się tu zaglądać. Dla mnie możesz pisać codziennie :D
    A przepis może wypróbuję :P... Widać, że naprawdę jest łatwe w przygotowaniu.
    Buziak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to wszystko dlatego, że się rozkręcam z tym pisaniem :)
      Dziękuję, cieszę się, że zmiana jest zauważalna :)
      I miło mi, że mimo wszystko zaglądasz do Nas :)
      Taki szczery komentarz poprawia humor :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wyglada apetyczniee , chybaa i ja wyprobujr ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pychota ! Az żałuje ze jestem na diecie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, raz nie zawsze :) odpuść sobie na jeden dzień dietę :)

      Usuń
  5. O ja, ale Ty sie kochana produktywa zrobilas...nie nadarzam z czytaniem. Musze nadrobic wczorajszy post :) Ciasto wyglada ciekawie. Szkoda, ze z bananami - nie lubie miekkich bananow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bananów nie czuć tak mocno, jedynie ich posmak, który zabija słodycz krówki. Możesz je zastąpić innymi owocami, chociaż... hmmm jaki by tu pasował ?

      Usuń
  6. ojjjj, a miałam skończyć z takimi deserami... i jak to zrobić:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobić i zjeść banoffee pie, a dopiero potem zrobić odwyk od słodyczy :)

      Usuń
  7. Pierwszy raz o nim słyszę. Mnie teraz mąż uraczył jabłkami, a że jestem na surowe jabłko uczulona, to szukam inspiracji na przetwory z jabłek. Więc u nas chyba będzie szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda naprawdę niesamowicie pysznie. Naszła mnie teraz ochota na słodką przekąskę... i co mam zrobić?
    Napocząć ostatnie pudełeczko czekoladek na placu? :)
    Życzę Ci więcej takich smakowitych przepisów

    www.MartynaG.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :)
      Zjedz czekoladki, zjedz, na zdrowie :) Co One będą biedne leżeć i się marnować :)

      Usuń
  9. znam to ciasto, bardzo podobne:) jest słodkie i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Widziałam już gdzieś przepis na ten deser, ale był z masą karmelową, tzn, z tym mlekiem w puszce. No u mnie nie ma szans na ten zakup. A tu widzę że jest robione na podstawie cukierków. Super. Pewnie krówki nie znajdę, ale dorwę jakieś podobne karmelowe cukierki, rozpuszczę i zobaczymy co wyjdzie. Wnet urodziny córki, muszę się popisać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, jakbyś chciała, to mogę podesłać Ci przepis na Makumbę :D Ciacho czekoladowe z bitą śmietaną :D
      Musisz kochana pamiętać na przyszłość, że jak będziesz w Polsce, to musisz kupić większą ilość krówek w puszce zanim wrócisz do Bułgarii :)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Ja też :)
      A ostatnio u Nas tylko to ciasto króluje, pewnie niebawem Nam się przeje :D

      Usuń
  12. Ale pychotka :) Od razu mi ślinka pociekła, najpierw jednak muszę zrzucić trochę po ciąży a potem pozwolę sobie na małe grzeszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, kg po ciąży ... sama pamiętam walkę z nimi. Ja już 17 kg mniej ważę i od dłuższego czasu waga stoi w miejscu :) Nawet taka bomba kaloryczna mi nie straszna :)

      Usuń
  13. No to teraz wiem co zrobię w weekend :)
    Wyglada smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Banofie Pie bardzo slodkie ciasto... probowalam nie raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no słodkie :) Dużo się go nie zje : )

      Usuń
  15. Omaaatko! Jak możesz takie ciacha pokazywać?! Jutro robię tak pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń

Komentować może KAŻDY. Dlatego też, będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad :)

Należy pamiętać, że dyskusja może się toczyć bez używania słów obraźliwych i krzywdzących.

Dziękuję Ci za odwiedzenie mojego bloga i zapraszam ponownie :)

Copyright © 2014 Cytryniaki , Blogger